03.06.2019

İLÇE MÜFTÜMÜZ MEHMET KÖKTAŞ'IN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI

Evveli rahmet, ortası mağfiret,  sonu cehennemden kurtuluşa vesile olan, cennet kapılarının açıldığı, cehennem kapılarının kapandığı, şeytanların zincire vurulduğu,  Kur’an-ı Kerim’in indiği ve bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini içinde barındıran Ramazan;  bizleri rahmetiyle karşıladı, bereketi ile kucakladı ve bizlere sabrı, nimete şükrü, yanı başımızdakini fark etmeyi ve paylaşmayı öğretti.

On bir ayın sultanı Ramazan ayını hüzünlü bir şekilde geride bırakarak, mutluluk ve sevincin, sevginin ve kardeşliğin topluma dalga dalga yayıldığı Ramazan Bayramına kavuşmuş bulunuyoruz.

Bayramlar sevinç günleridir. Çünkü bayramlar; Müminlerin nefisleriyle yaptığı mücadeleyi kazandığı ve bunun mükâfatını aldığı günlerdir. Bayramlar sadece bizim sevinip mutlu olduğumuz günler değil, sevincin ve neşenin paylaşıldığı; yetimler, çaresizler, hastalar, acizler, fakirler, öksüzler ve elden ayaktan düşmüş yaşlılar gibi mahrum ve mahzun gönüllerin de sevincinin ve kederinin paylaşıldığı zamanlardır.

Bir ay boyunca Kur’an-ı Kerim’i okumaya, anlamaya ve O’nu hayatımıza rehber etmeye çalıştık. Unuttuklarımızı ve ihmal ettiklerimizi hatırladık. Bu ayda Peygamberimiz’in (sav) sünneti, güzel ahlakı ve örnekliği ile daha fazla buluşmaya gayret gösterdik. Kur’an ve Sünnetle iç içe bir ay geçirme fırsatı yakaladık. Ramazanla bütünleşen oruç ibadetini yerine getirdik. Zekât ve fitremizle, hayır ve hasenatımızla ihtiyaç sahibinin yanında olmaya çalıştık.

Ramazan’ın bu bereketli manevi atmosferi içerisinde Müslümanlar olarak şüphesiz pek çok kazanımlarımız oldu. Ancak, ibadetlerimizi yerine getirme, dinimizin haram ve günah saydığı işlerden kaçınma konusundaki özenimizi ve dindarlık şuurumuzu Ramazan’dan sonra da devam ettirmeliyiz. Çünkü Müslümanlık, bütün davranışlarımızı etkileyen, bütün zamanımızı kuşatan bir bilinç ve farkındalık halidir. Bunun için de, Ramazan’da kazandığımız duyarlılığımızı Ramazan sonrasında zayıflatmayalım. Sevgili Peygamberimiz (sav)’in ifade buyurduğu gibi, bu Ramazan, bir sonraki Ramazan ayına kadar bilincimizi diri tutan bir kaynak, bizleri hata ve günahlardan sürekli koruyan bir kalkan olsun.

Yüce Rabbimizin bizlere katından bir müjde ve mükâfat olarak sunmuş olduğu bayramlarda, başta anne ve babamız olmak üzere büyüklerimizi ihmal etmeyelim. Nefsimizin ve bencilliğimizin bizi yönlendirmesine fırsat vermeden; kırgınlıkları, dargınlıkları, haset ve nefret gibi duyguları zihnimizden ve davranışlarımızdan söküp atalım. Bayram coşku ve mutluluğu, insanlık ailesinin bütün üyeleriyle, bütün din kardeşlerimizle birlikte yaşanabilirse anlamlıdır. Duamız odur ki, bizler kendi evimizde ve yurdumuzda bayram coşku ve mutluluğunu yaşarken insan olarak ötekini ve sorumluluklarımızı unutmayalım.

Bu duygu ve düşüncelerle başta Gürsulu hemşerilerim olmak üzere; din gönüllüsü olan meslektaşlarımın ve ailelerinin, İslam âleminin Ramazan Bayramını tebrik ediyor, nice bayramlara sağlık ve esenlik içinde erişmemizi diliyor, bayramın bütün insanlığa barış ve huzur getirmesini Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.

Mehmet KÖKTAŞ                                                                                                     Gürsu Müftüsü