18.04.2017

İnegöl Müftülüğü Kutlu Doğum Haftası Açılış Programı

KUTLU DOĞUM ETKİNLİKLERİ BAŞLADI

“HZ. Peygamber ve Güven Toplumu” teması ile İnegöl Müftülüğünce kutlanacak olan kutlu doğum etkinlikleri Sani Konukoğlu cami yanındaki alanda düzenlenen program ile başladı.

Programa Kaymakam Ali Akça, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başsavcı Mustafa Çelenk, Emniyet Müdür vekili İlhami Araali, Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Karaarslan, Müftü Kazım Güzel, din görevlileri ile kalabalık davetliler katıldı.

TARİHİ MEHTER

Programa İnegöl Tarihi Mehterinin saygı duruşu, İstiklal Marşı ve mini konser sunumu ile büyük beğeni topladı.

Programın açılış konuşmasını yapan Müftüsü Kazım Güzel,

“Allah Resulünün davetine, rahmet Peygamberinin kutlu doğum yıl dönümüne, Peygamberi anlama, hayatımızı onunla anlamlandırma programına hoş geldiniz. 1989 yılından beri Diyanet İşleri Başkanlığı ve Diyanet Vakfı işbirliğinde kutlu doğum programları gerçekleştiriliyor. 2011 yılından beri de Hz. Peygamber a.s.´ın her Nisan ayında olan Kutlu Doğumunu bir konu belirleyerek Hz. Peygamberin doğumunu o konu içerisinde toplumumuzla paylaşıyoruz. Bu yılın konusu Hz. Peygamber ve Güven Toplumudur. Bu yılki konumuz gerek İslam âleminin gerekse insanlık âleminin sorunlarının tümünün kaynağını teşkil eden, çözüm anahtarını da sunan bir konudur. Cenab-ı Allah insanı yaratarak insana bir emanet veriyor. Dağların, taşların, yerin ve göğün taşımaktan çekindiği bu emaneti insanoğlu taşımaya talip oluyor. Emanete ihanet edenlere Cenab-ı Hakk kitabında kâfir diyor, münafık diyor, müşrik diyor. Bu emanete gerçek manada emniyet ve güven içerisinde talip olup onun gereğini yapmalıyız. Emr olunduğu gibi dosdoğru olan bir Peygamber bize rehber olarak gönderiliyor ve bu Peygamber (a.s.)´a Peygamberliği haber verildiğinde eşi onun Peygamberliğini tasdik ediyor. Emin insan, güvenilir insan olarak kavmine hitap ediyor. 13 yıl Allah´ın vahyini anlayarak, anlatarak yaşamasına rağmen onu öldürmeye çalışıyorlar. Peygamberimiz hayatına kast edildiği o dönemde hayatına kast edenlerin emanetlerine sahip çıkıyor. Peygamberimizi Bizans Kralına sorduğumuzda emin insan, güvenilir Peygamber olduğunu söylüyor. Kendisine düşman olanların bile güvenilir insan dediği, emanetlerini teslim ettiği bir Peygamberin ümmeti bugün kendi kendilerine, mümin kardeşlerine, anne, baba, evlat, hanım, koca olarak ne kadar güveniyorlar Bunun muhasebesini yapmak adına bir fırsatımız var. Peygamberimiz İslam´ın özeti olarak; ‘Allah´a inandım de sonra da dosdoğru ol´ diye buyuruyor. Allah Resulü, mümin, insanların kendisine güvendiği insandır, elinden dilinden emin olan insandır, Allah´ın yasaklarından sakınan insandır buyuruyor. Günlük hayatımızda güvenilir olmak, amir-memur, patron-işçi, hanım-bey, baba-evlat, anne-kız olarak bilhassa hayatımızın tüm boyutlarında güvenilir olmakta büyük sorunlar yaşamaktayız. Bu kutlu doğumda bu sorunların çözümünde Peygamberimizden öğrendiğimiz emin insan olmayı hayatımızda anlama, anlamlandırma ve yaşamalıyız. Güven inançla başlar. En büyük zulüm şirktir. İnancımızdan başlayarak niyetimizi sorgulamak, niyetimizde ve inancımızda emniyeti ve güveni temin etmek, hal ve hareketlerimizde, sözümüzde, özümüzde doğru olmalıyız. İslam Allah´a, kitabına, Peygamberine, Müslümanlara ve tüm Müslümanların idarecilerine karşı samimiyettir. Niyetimizde, inancımızda, sözümüzde, amelimizde, hareketlerimizde, ticaretimizde, idaremizde, ailemizde ve hayatımızın bütününde samimiyet bir inanç olarak hâkim olunmalıdır” dedi.

Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise,

“Bu hafta değişik programlar gerçekleştirilecek. Kutlu doğum dolayısı ile güzel organizasyonlar olacak. Bu memlekete Kur´an-ı Kerimlerin okunmasının yasaklandığı dönemlerden bugünlere, çok daha iyi zamanlara geldik. Çok daha fazla çalışmak, gayret etmek gerek. Görevimiz ne olursa olsun işimizi en iyi şekilde yapmalıyız. Daha güzel yarınlara hep beraber koşabilmek adına çalışmalıyız. Ülkemizin önündeki engelleri el birliği ile aşmalıyız” şeklinde konuştu.

Kaymakam Ali Akça´da,

“Bu yılki Kutlu Doğum programının ana teması Hz. Peygamber ve Güven Toplumu olarak ifade edildi. Güven toplumu üzerine detaylı bir konuşma yapıldı. Biliyoruz ki Peygamberimiz, o güzel insan İslam´ı temsil etmeye başlamadan önce Muhammed-ül Emin sıfatını taşıyordu. Bizler de birey olarak güvenilir olmak mecburiyetindeyiz. Herkes Allah´a tek tek hesap verecek. Dünyaya karşı sorumluluklarımız var. Bu sorumlulukları yerine getirmezsek dünya, güvenilir olmamanın sonuçlarını bize çok acımasızca yaşatır. Çöpü elimize alıp sokağa rastgele atmamamız gerekiyor, medeni olmak mecburiyetindeyiz. Güvenilir olmak aynı zamanda medeni olmak anlamına geliyor. İnsanlar olarak birbirimize güvenilir olmak mecburiyetindeyiz. Kendimiz için istediğimiz güzellikleri başkaları için de isteyeceğiz, kendimiz için istemediğimiz kötülükleri başkaları için de istemeyeceğiz. Bu özellikler Peygamberimiz şahsında Cenab-ı Allah bizlere hatırlatmıştır. Sevgi üretmek, merhamet üretmek, rahmet üretmek mecburiyetindeyiz. Cenab-ı Allah, Peygamberimiz için; ‘Biz seni ancak âlemlere rahmet olasın diye yarattık´ demiştir. Peygamberimizdeki güzel örnekleri anlayabilmek, yaşayabilmek temennileriyle kutlu doğum programının hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından sone eren programda katılanlara pilav ikram edildi.