04.01.2018

İLÇE MÜFTÜLÜĞÜMÜZDEN YOĞUN KATILIMLI MEKKE’NİN FETHİ PROGRAMI

İlçe Müftülüğümüz, İznik İlçemizde Mekke’nin Fethi programı düzenledi. 31.12.2017 Pazar günü Marmarabirlik Konferans salonunda gerçekleştirilen ve sunumunu İlçe Müftümüz Sayın Üzeyir YAVAŞ’ın yaptığı “Mekke’nin Fethi” konulu Konferans, okunan çift ezan ve istiklal marşının peşine Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
 İznik Belediyesi Bşk V. Ahmet Yıldırım, Ak Parti İlçe Bşk Halil İbrahim Gökbulut, MHP İlçe Bşk Hüseyin Çetin, Saadet Partisi İlçe Bşk Ramazan Can, Demokrat Parti İznik İlçe Bşk Göksal Güneş, Demokratik Sol Parti ilçe Bşk Cemal Güneş,  Belediye Meclis Üyeleri, Esnaf Kredi ve Kefalet Koop. Bşk Recep Uslu, Marmarabirlik İznik Zeytin Koop. Bşk Ergün Sürücü’nün yanısıra İznik halkının çok yoğun bir şekilde –yaklaşık bin kişi olarak- teveccüh gösterdiği Konferansta Müftü YAVAŞ katılanları;
“Dünyanın dört tarafına fetihlerle ulaşıp, İslam ve insanlık hizmeti götüren, bin sene İslam’ın bayraktarlığını yapan şanlı ecdadımız Osmanlının kurucusu Osman Bey, misafir kaldığı odada duvarda Kur’an asılı diyerek sabaha kadar uyumayıp Allah kelamına olan saygısından ötürü yatmadan sabahlamıştı. Allah da, Kur’an’a olan saygısından ve hizmetinden dolayı, tüm dünyayı, o Bey’in kendisinin ve neslinin ayaklarına sermiş ve hizmetine sunmuştur. Sizleri, o şanlı ecdadın torunları olarak selamlıyorum. Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun diye selamlayarak başladığı konuşmasına, Hz. Peygamber’in Mekke devrini kısaca kronolojik olarak anlatmakla devam etti.
Konuşmasında Mekke’nin fethi İslam ve insanlık tarihi açısından son derece önemini; “İslam’ın nurunu söndürmek ve Müslümanları bir avuç suda boğmak isteyen müşriklerin fiili direnişine bu fetihle son verilmiştir. Hayber’le Yahudi fitnesine son verilirken, Mekke’nin fethiyle de Kureyşli Müşriklerin fitnesine son verilmiştir. Dahası tarih boyunca İslam Devletlerinin kurduğu kalıcı medeniyet abidelerinin temeli de Mekke’nin fethi ile atılmıştır. Irak’ın, İran’ın, Horasan’ın, Mısır’ın, Suriye’nin, Kudüs’ün ve nihayet İstanbul’un (Bizans’ın) fetih kapısı Mekke’nin fethi ile açılmıştır” diyerek ifade eden Müftü YAVAŞ, Mekke’nin fethi öncesi dünün azgın, zalim ve zorba Mekke müşriklerinin içine düştükleri acınası durumlarını:
“Bir zamanlar Müslümanlara akla gelmedik işkenceler yapan, onları yurtlarından süren, Bedirde, Uhudta, Hendekte inananları topluca imha etmeye çalışan ve “Yüksel Ey Şanlı Hübel…” diye bâtılın sesini haykıranların Müslümanların önünde barış dilenecek duruma düşmeleri; eğilmeyen mağrur başların dize gelişi ne kadarda manidardır..! Ebû Süfyan gibi birinin barış dilenciliği için bir çocuğun önünde bile yalvarmış olması, Allah’ın ne hikmetli bir tecellisidir…!
O yüzden bu gün dünyanın dört bir yanında Suriye’de, Mısır’da, Filistin’de, Keşmir’de, Arakan’da, Doğu Türkistan’da ve dünyanın dört bir yanında Müslüman kanı dökenler ve bu zalimlerin yanında olanlar Kureyş’in bu halinden ibret almalıdırlar” diyerek anlattı.
Hz. Peygamber’in baştan beri kan dökmeksizin Mekke’nin fethini hedeflediğini ve istediği gibi de olup, Mekke’nin –birkaç münferid olayın dışında- hiçbir direnişle karşılaşılmadığını ve kan dökülmediğini;
Yıllarca yollarına diken dökenleri, öldürme kastıyla başına deve işkembesi koyanları, kendisine mecnun, sihirbaz ve büyücü diyenleri, davasını dünyalıklarla satın almaya kalkanları, Müslümanlara her türlü eziyeti reva görenleri, imanlarında sebat ettikleri için mü’minleri şehit edenleri; elinde tüm imkanları olmasına rağmen “Haydi hepiniz serbestsiniz” diyerek affettiğini, böylece dünyada bir daha benzerine rastlanılmayacak, inanılmaz bir âlicenaplık ve affedicilik örneği sergilyerek, gönüller kazandığını ve bunun üzerine Mekkelilerin akın akın Müslüman olduğunu” böylece İslam tarihinin akışını değiştirecek fethin gerçekletiğini ifade etti. Müslümanla olarak Mekke’nin fethinden ve bu feetihte Allah resulünün sergilediği âlicenaplık ve affedicilikten büyük kazanım ve ibret almamız gerektiğini söyleyerek, katılımcılara teşekkürle konuşmasını bitirdi.
Konferansın ardından solistliğini TRT Diyanet TV Yapımcısı Abdullah Sevinçkan’ın yaptığı Grup Kardelen tarafından ilahi, ezgi ve marşlardan oluşan konser verildi. Okunan Kur’an-ı Kerimin ardından dua ile katılımcı İznik halkının son derece memnun olduğu program sona erdi. Bizlerde İznik İlçe Müftülüğü olarak salonumuzu lebâleb dolduran halkımıza teşekkür ediyoruz.