09.03.2017

Tanıtım ve Tarihçe

1. İLÇEMİZİN SOSYAL VE DİNİ YAPISI

Orhangazi İlçesi Bursa ya yaklaşık 50 km. uzaklıkta vadi içerisi ve çevresi üzerine kurulmuş yaklaşık 80 bin nüfuslu bir yerleşim merkezidir.

Yerleşik nüfusunun yanı sıra Ülkemizin hemen her bir şehrinden göç alması nedeniyle karmaşık bir sosyal kültürel yapısı vardır. Diğer hususlarda olduğu gibi İlçemizde dini alanda da çeşitli dernek ve cemaatlerin bulunduğu anlaşılmaktadır.

Temel din hizmet mekanları olan Camii ve K.Kursları bakımından yeterli olmadığı görülmektedir. Söz konusu eksikliklerin kısa sürede telafi edilmesi için çalışmalar sürdürülmektedir. Halkımızı dini konularda aydınlatmak ve bilgilendirmek için İlçemiz Gazi Orhanbey Camiinden merkezi vaaz uygulanmaktadır. Bu arada her camii görevlisinin kendi camisinde yüz yüze vaaz yapabilmesi için Başkanlığımızca hizmet içi seminerler düzenlenmeye devam edilmektedir.

1. KURUM İDARİ YAPISI

İlçe Müftülüğü Hizmet Binası Hürriyet Mahallesi Şevket Durmuş Caddesi No.60 adresinde bulunmakta olup, Mülkiyeti Türkiye Diyanet Vakfına ait olan iki katlı binada kiracı olarak hizmet vermektedir.

İlçemiz Merkezinde 21,  Mahallelerimizde ise 31 camimiz bulunmaktadır. Müftülüğümüze bağlı yatılı K.Kursu yoktur. 2016 yılında  yeni açılan 1 adet  K.Kursu ile birlikte toplam 8 adet gündüzlü Bayan Kur’an Kursu bulunmaktadır.

İlçemiz Müftülüğünün 85 kadrolu, 2 sözleşmeli, 2 vekil ve 29 geçici ile toplam çalışan sayısı ise 118 dir.

Türkiye Diyanet Vakfına ait İlçe Müftülüğüne tahsisli 1 adet hizmet aracımız vardır.

1. DİN HİZMETLERİ
  1. Vaaz ve İrşat Hizmetleri

İlçemizde  3 er aylık dönemler halinde erkek cemaat için vaaz ve irşat programları yapılmaktadır. Ramazan ayı özel irşat programı ise ayrıca gerçekleştirilmektedir.

Ayrıca İl Müftülüğü ile koordineli olarak yapılan özel irşat programları da sürdürülmektedir.

2 -  Dini Soruları Cevaplandırma

Müftülüğümüze e-mail, faks, telefon ve şifai usullerle soru sorulmaktadır. Müftülüğümüzde bunlarla ilgili fetva kayıt defteri tutulmaktadır. Ramazan ayında İl Müftülüğümüzde olduğu gibi İlçemizde erkek vaizlerimiz tarafından dini soruları cevaplandırmak için nöbet tutulmaktadır.

3- Camii  Hizmetleri

İlçemizde  toplam 49 adet kadrolu cami ile 3 tanede kadrosuz camimiz bulunmaktadır.

Halen inşaatı devam eden 1 adet camimiz vardır.

D ) EĞİTİM HİZMETLERİ

1. Kur’an Kursları

İlçemizde 8 adet gündüzlü bayan kur’an kursu bulunmaktadır. Bu kurslarımızda 14 bayan k.kursu öğreticimiz hizmet vermektedir.

Ayrıca Kubbeli cami yanında yatılı hafızlık erkek k.kursu inşaatı devam etmektedir.

1. Cami Dersleri

Camilerimizde  öğle, ikindi namazları öncesi ve yatsı namazı sonrası İlmihal, Hadis ve Tefsir dersleri yapılmaktadır.

Cuma günleri dışında öğle namazı öncesi ile merkezi sistemden vaaz ve irşat programı uygulanmaktadır.

E ) HAC VE UMRE HİZMETLERİ

Hac ve umre ile ilgili İlçe Müftülüğümüzde kayıtlar yapılmakta, hacı adayı ve umrecilere bununla ilgili seminerler düzenlenmektedir.

Hacı ve umrecilerin gidişlerinde uğurlama programları yapılmaktadır.

F ) SOSYAL VE KÜLTÜREL HİZMETLER

1. Ülkemizde Camiler ve Din Görevlileri haftası ile Kutlu Doğum Haftası başta olmak üzere panel, konferans ve sohbet programları yapılmaktadır.
  2. Başkanlık yayınlarımızın satışı için 2013 yılı içinde Diyanet Yayınları satış yeri açılmıştır.
  3. Diyanet işleri Başkanlığımızdan temin edilen bazı eserler uygun görülen zamanlarda vatandaşlarımıza hediye edilmektedir.
  4. İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü ile koordineli olarak din hizmetlerimize yönelik eğitim çalışmaları yapılmaktadır.
  5. İlçemizde bulunan sivil dernek kurum ve kuruluşlarla işbirliği halinde hareket edilmektedir.
  6. Kur’an Kurslarının yıl sonu mezuniyet programları düzenlenmekte, kermesler açılmaktadır.
  7. Ramazan ayında açılan kitap fuarına katılım sağlanmaktadır.
  8. Açılış, temel atma, cenaze,düğün,nişan vs. gibi programlara iştirak edilmektedir.
  9. Görevlilerimizin eğitim düzeylerinin daha iyi seviyeye gelebilmesi için yüksek öğretim programları  teşvik edilmektedir.
  10. Din görevlileri ile aylık mutad toplantılar yapılarak hizmet değerlendirilmesi yapılmaktadır.
  11. Diyanet İşleri Başkanlığının Eğitim Merkezlerinde düzenlediği Tashih-i Huruf ve Hizmet içi eğitim gibi kurslara görevlilerimizin de katılımı sağlanmaktadır.