12.03.2018

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KONFERANSI

06.03.2018 Salı günü Osmangazi Müftülüğü konferans salonunda şube müdürü Şaban Çağlar’ın açış konuşmasıyla başlayan program, K.K.Ö. Yasemin ÇİLİNGİR’in okuduğu aşr-ı şerifle devam etti. Başkanlığımız tarafından hazırlanan kadın konulu sinevizyonun izlenmesinin ardından il müftülüğü vaizi  Bedriye Yılmaz konuşmasına toplumsal cinsiyet kavramının ortaya çıkışını ve kavrama yüklenen anlamları ele alarak başladı. İslam kültüründe olmayan, Batılı ülkelerden ithal edilmiş kavramlarla kendi kültürümüze baktığımızda kültürümüzü oluşturan dokuları okuyamayacağımızı söyleyerek kendimize kendi aynamızdan bakmamız gerektiğini vurguladı. Benzerlikler ve farklılıkların hayatın doğal akışı içinde normal olduğunu, ancak bunları tek tipleştirerek ele alırsak zıtlıkların doğacağını, kadın erkek zıtlığının da bu bakış açısından kaynaklandığını, iki farklı zıt kutup olarak değil, her kültürün, her coğrafyanın kendine has bir dokusu olduğunu ve kadın-erkek zıtlığı içerisinde değil de insan olarak ele alınması gerektiğini belirterek İslam dünyasında toplumsal cinsiyet tartışmaları çerçevesinde ya  kadınların İslam tarihinde ezildiklerini kabul ettiklerini veya savunmacı bir anlayış ile İslam'da kadının ezilmediğini, kadının değerli olduğunu savunmaya çalıştıklarını belirtti. İmam Suyuti'nin 10 kadın hocasının olması gibi İslam tarihinde etkili olan pek çok alimin çok sayıda kadın hocasının olduğu, sadece İmam Nedvi'nin 8000 tane kadın alim biyografisi yazdığı bile düşünüldüğünde tarihimizi ne kadar eksik bildiğimizi göreceğimizi, yapılması gerekenin okumalarımızı batılı kavramlarla ele almak değil kendi kaynaklarımızı doğru okumak olması gerektiğinin üzerinde durdu.