17.10.2019

280 Hafız Öğrenci İçin Hafızlık İcazet Töreni Yapıldı

Bursa İl Müftülüğü ve Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü Tarafından Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde “2019 Hafızlık İcazet Merasimi” düzenlendi.

İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan merasime Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz, Diyanet İşleri Bakanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç, Yıldırım İlçe Kaymakamı Adem Yazıcı, Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger, Bursa İl Müftüsü İzani Turan, hafızlık eğitimi alan öğrenciler, aileleri ve davetliler katıldı.

Bursa İl Müftüsü İzani Turan’ın selamlama konuşmasıyla başlayan programda Turan, hafız özeldir, hafız özel kişidir. Hafız ehlullahtır, hafız Allah’la sırdaştır. Allah’la musafaha eden, konuşandır. Hafızlık kolay değildir. İlk önce hamil olmak, sonra âlimi olmak, daha sonra amili olmak gerekir işte tamda bu noktadayız. Hafızlarımız zülcenaheyndir yani iki kanatlıdır. Bir taraftan okullarında çok başarılıdırlar bir taraftan da kur’an’ın hafızı amili olma gayretindedirler ebeveynleri ne kadar mutlu olsa azdır ne kadar iftihar etseler azdır. Çocuklarımızı tebrik ediyor alınlarından öpüyorum şeklinde konuştu.

Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Dülger, Bursa’da bu yoğunlukta ilk defa bir hafızlık töreni düzenleniyor buna vesile olan herkese teşekkür ediyorum.  Sabahın seherinde, Rahman Ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla başlayan bir hayat ve güçlü bir inanç, çekilen emek, sabrın sonucu elde edilen icazet belgesi, ortaya çıkan bir unvan “hafız-ı kuran” ya da “hamele-i Kur’an” olma ünvanı. Ben inanıyorum ki gençlerimizi kur’an-ı iki şekilde okuyacaklar. Hayatlarında bir tilavetleriyle Allah resulünün ifadesiyle etraflarına raihalar saçacaklar, ikincisi okudukları kur’an’ın ahkâmını, ahlakını, yaşamak suretiyle bu topluma örnek hayat olma noktasında bir okuyuş gerçekleştirecekler. Allah ömürlerini bereketli kılsın, ayaklarına çakıl taşı değdirmesin dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç, meleklerden ve insanlardan Allah’ın seçmiş olduğu özel olarak seçtiği kimseler vardır hafızlar Allah’ın seçtiği özel olan insanlardandır. Hafız olan kardeşlerimiz ezberledikleri kur’an hürmetine muhafaza altına alınması demektir. Onlar bir ömür boyu ya sabahları kalkınca yada akşamları yatınca mutlaka bir cüz okumadan günlerini kapatmamaları gerekiyor. İşte bakın bu kardeşlerimiz yeni bir ibadet hayatı, yeni bir zikir hayatına da başlamış oluyor. Bu kardeşlerimiz evleri için bir bereket olacak, sokakları için bir bereket olacak, okudukları okullar için bir bereket olacak. Diyanet İşleri Başkanlığı 1975 yılından itibaren hafız olanlarla ilgili bir kütük tutuyor o günden bu güne kadar kayıtlı hafızımız 155000’dür. Ortalama her yıl 3500 hafız yetişiyor anlamına geliyor. Tarihin bir takım sıkıntılı dönemlerinde kesintiler olmuş özellikler 28 Şubat döneminde diplere kadar düşmüş ama elhamdülillah ilk defa bu yıl 10266 hafız belgesini almıştır.  Cumhuriyet tarihinde ilk defa bu sayıda hafızımız belgeli olarak kayıtlarımıza girmiştir şeklinde ifade etti.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Kur’an-ı Kerim dünyada en çok okunan, her bir harfi korunan ve korunacak olan satır satır, ayet ayet, cüz cüz ezberlenen hayat kitabımız, Müslümanlığın gereklerini öğrendiğimiz yegâne kaynağımız. Peygamber efendimizin uyduğumuz takdirde asla yolunuzu kaybetmeyeceğimiz iki emanetten birisidir dediği Kur’an-ı Kerim kendisine başvurduğumuz sürece önümüzü aydınlatır hakkı batıldan ayırmayı öğretir dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Din Eğitimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz: Allaha hamdolsun bu gün Milli eğitim Bakanlığı ve diyanet İşleri Başkanlığı arasında gerçekleştirilen protokolün bir gereği olarak müşterek bir hafızlık icazet töreni düzenleniyor. Sene kaybı olmadan okul ortamından uzak kalmadan öğrencilerimiz 5. Sınıfa başlıyor ve 7. Sınıfa hafız olarak devam ediyor. Yüzlerce hafız yetiştirmiş bir hafızlık hocası Abdullah Nazırlı hocanın birkaç mısrası var diyor ki “Eşrefi ümmet olanlar, hafızı kuran olur, hafızı kuran olanın hafızı kuran olur.” Yani ümmetin şereflileri kuran hafızı olur, Kur’an-ı ezberleyenlerinde muhafızı koruyucusu kur’an olur şeklinde konuştu.

Bursa Valisi Yakup Canbolat: Cenab-ı Hak basiret sahibi yöneticileri vesile kılmış, Milli Eğitim Bakanlığımız, “Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları yönetmeliğinin 32/4.maddesi ile ortaokul seviyesindeki öğrencilerimize Diyanet İşleri Başkanlığımıza bağlı Kur’an Kurslarında hafızlık eğitiminden yararlanma hakkı tanımıştır.

Bu yönetmeliğin sağladığı imkandan yararlanarak çocuklarının erken yaşlarda hafızlık eğitimi almalarını isteyen velilerimizin sayısı gün geçtikçe artmış ve böylece hafızlık eğitimi ayrı bir boyut kazanmıştır.

Hamdolsun ki bu yönetmelikle birlikte ilimizde de örneği bulunan Hafızlık Projesi Uygulayan okullar açılmış ve tüm İmam Hatip Ortaokullarımızda eğitimine devam eden yüzlerce evladımız hafızlık eğitimi almak için okullarına dilekçelerini vermişlerdir.

Bugün bu salonda bu yönetmeliğin Bursa hasadını yapacağız. Görmesek te bugün bu salonda bulunan velilerimizin başlarına, meleklerin nurdan taç takmalarına şahit olacağız. Bugün bu salonda Bursa genelinde hafızlık eğitimini tamamlayan çocuklarımızın icazetleri ile hepimiz gururlanacağız. Bugün bu salonda Hafızların ilki Hz.Peygamber’e komşu olacak talihli gençleri seyredeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle, İmam Hatip neslinin bir neferi olarak hafız çocuklarımızla gurur duyduğumu özellikle ifade etmek isterim. Onları ve ailelerini tebrik ediyorum şeklinde konuştu.

Tekbirlerle seyircilerin arasından gelen 280 hafız öğrenci sahnedeki yerlerini aldı. Bursa İl Müftü Yardımcısı Hüseyin Taner’in yaptığı hatim duasının ardından öğrencilere hediye takdimi ve icazet belgelerini almalarının ardından program sona erdi.