09.08.2019

Manevi Danışman Başvurusu Hakkında

BİLGİ NOTU

Bu çalışma, milletimizin geleceğini inşa edecek gençlerin; bilgi, ahlak, estetik, ruh güzelliği, merhamet ve adalet duygularıyla yetişmelerine katkı sağlamak, milletimizi bir araya getiren değerlerin, insani haslet ve erdemlerin nesilden nesile aktarılarak hayat bulmasını temin etmek; toplumun geleceğe umutla bakabilmesi için insani erdemlerle donatılmış, her yönden iyi yetişmiş, ruhen ve bedenen dinamik bir gençliğe sahip olunmasını temin etmek amacıyla Başkanlığımız, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve diğer ilgili kuruluşlar işbirliğinde yürütülen bir manevi danışmanlık hizmetidir.

Söz konusu çalışmada temel yaklaşım; yurtlarda yürütülen gençlik çalışmalarında gençlerimize “rol-model” olacak şekilde rehberlik yapmak ve tüm çalışma alan ve süreçlerini buna göre inşa etmektir.

BAŞVURU İLE İLGİLİ HUSUSLAR

  1. Başvurular, 08 Ağustos 2019 tarihinde başlayıp,  14 Ağustos 2019 Çarşamba günü saat 23:59’da sona erecektir.
  2. Bireysel başvurular yapıldıktan sonra 15-16 Ağustos 2019 tarihleri arasında ilgili müftülük tarafından görüş bildirme şeklinde iş ve işlemler tamamlanacaktır.
  3. Belirtilen tarihler dışında sistem kapalı olacağından başvuru ve görüş belirtme işlemleri yapılamayacak olup konu ile ilgili dikkatli olunmalıdır.
  4. Müftü, müftü yardımcısı, şube müdürü, murakıp ve V.H.K.İ. gibi idari personel dışındaki unvanlarda çalışan bütün personel müracaat edebilecektir.
  5. 4/B sözleşmeli personelin, fahri çalışanların, Büyükşehir statüsündeki illerin metropol ilçeleri hariç görev yaptığı ilçede KYK/TDV öğrenci yurdu bulunmayanların ve halen yurtdışında görevli olanların, yurtdışı din görevlisi sınavına girerek başarılı olanların ya da benzer durumları bulunanların başvuruları kabul edilmeyecektir.
  6. Görev almak isteyen personelin dini yükseköğrenim mezunu veya farklı alan lisans mezunu olmaları asgari yeterlilik şartıdır. Alanla ilgili özel eğitim veya bir sertifika programı bitirenler ile manevi danışmanlık alanında lisansüstü bir programdan mezun ya da halen devam ediyor olanların bu durumları değerlendirme sürecinde olumlu olarak göz önünde bulundurulacaktır.

 

DİĞER HUSUSLAR

 

  1. Çalışma süreçlerinde hiçbir gencin dışarıda bırakılmamasına özen gösterilecek; yöntemde ise formel bir yaklaşımdan öte eğitsel bir süreç takip edilecektir.
  2. Her aşamada gerek Başkanlık gerekse TDV ve KYK personeli ile ilişkiler karşılıklı saygı ve güven esasına dayalı olarak yürütülecek; gençlerle iletişimde ise; onların ihtiyaç ve beklentilerine göre dinleme, anlama ve anlamlandırma metoduna ağırlık verilecek, kolaylaştırıcı, cesaret ve güven verici bir üslup kullanılacak; sosyo-kültürel etkinlik ve faaliyetlerle nitelikli zaman geçirilmesine özen gösterilecektir.
  3. Yapılacak çalışmaların hedef kitlede maksimum karşılık bulması amacıyla program ve çalışma saatleri öğrencilerin yurtta bulunma vakitleri ve programlara katılım durumları eksene alınarak tespit edilecektir.
  4. Manevi danışmanlık hizmetine tahsis edilmiş bir kadro unvanı henüz bulunmadığından, personel, öğrenci yurtlarında kurum dışı görevlendirme usulüyle çalıştırılacaktır.
  5. Kredi ve Yurtlar Kurumu/Türkiye Diyanet Vakfı yurtlarında görevlendirilen manevi danışmanlık görevlisi Cuma günü hariç, haftada dört gün, günlük asgari beş saat olmak üzere görev yapacaktır.
  6. KYK ve TDV yurtlarında yürütülen manevi danışmanlık hizmeti Başkanlık gençlik çalışmalarının bir parçası olarak görülecek, manevi danışmanlık görevlilerinden, gençlik koordinatörlüğü sistemi çerçevesinde yürütülen çalışmalarda aktif rol almaları beklenecektir. 
  7. Manevi danışmanlık görevlisi, Cuma günleri müftülük bünyesinde görev yapacak şayet görev yaptığı yurtta mescit/cami varsa ve aynı gün için burada da ihtiyaç olursa Cuma günü de aynı yurtta görevine devam edecektir.
  8. Görevliler 4 günü yurtlarda ve 1 günü müftülüğün uygun göreceği yerlerde olmak üzere haftada 5 gün çalışacaklar ve 2 gün de izinli olacaklardır. TDV yurtlarında görevlendirilen manevi danışmanlık görevlilerinin yurtta kalış süreleri, diğer günlerde gençlik çalışmalarına vakit ayırmaları koşuluyla 2 günden az olmamak kaydıyla Müftülüklerce düzenlenebilecektir.
  9. Çalışma saatleri ihtiyaç doğrultusunda ilgili yurt idaresiyle birlikte belirlenecek ve program müftülüğe bildirilecektir. Manevi danışmanlık görevlisi, müftülük ve yurt müdürlüğünün birlikte karar vermesi halinde bu hizmet hafta sonları da sunulabilecektir. Ayrıca bir yurtta iki görevli varsa her ikisi de 4 gün görev yapacak olup nöbetleşe çalışma sistemi kesinlikle yapılmayacaktır.
  10. Manevi danışmanlık görevlisi yurt yönetimi ve görevlileriyle işbirliği ve eşgüdüm içerisinde çalışacaktır.
  11. Müftülük, gençlik çalışmaları hariç olmak üzere manevi danışmanlık görevlisi personele görevlendirme süreci içerisinde haftada sadece bir gün görev verecektir.
  12. Manevi danışmanlık görevlisi personel özlük hakları bakımından müftülüğe bağlı olarak çalışacaktır.
  13. Manevi danışmanlık görevlisi, resmi izinlerini bağlı bulunduğu Müftülükten alacak ancak çalıştığı yurt müdürlüğünü de bilgilendirecektir.
  14. Görevlendirmeler altı aylık periyotlar şeklinde yapılacak ve ilgili personelin verimliliğine göre süreklilik arz edecektir.
  15. Görevlendirme süreleri içerisinde görevden ayrılma istekleri dikkate alınmayacak ancak ilgili periyot bittikten sonra talepler değerlendirilecektir.
  16. Görevlendirilen personelin asli görev yerine vekil/fahri görevlendirme yapılacaktır.
  17. Müftülükler tarafından manevi danışmanlık hizmetinin işleyişi konusunda gerekli denetim ve rehberliğin yapılması çalışmanın sürekliliği, verimi ve geleceği açısından önem arz etmektedir.
  18. KYK ve TDV Yurtlarında yürütülen manevi danışmanlık hizmeti Başkanlık, TDV ve Bakanlık işbirliğiyle yapılan özel ve nitelikli bir eğitimi zorunlu kıldığından söz konusu görevlendirmeler dışında mahallinden sürekli manevi danışmanlık görevlisi görevlendirmesi kesinlikle yapılmayacaktır.
  19. Manevi danışmanlık görevlisi olarak öğrenci yurtlarında görevlendirilen personelin 6 aylık görevlendirme süresi içerisinde manevi danışmanlık alanı ile ilgili hazırlayacakları ilmi bir çalışmayı (makale, kitap özeti, anket, sempozyum tebliği, proje vb.) genclik@diyanet.gov.tr adresine göndermeleri istenecektir.
  20. Manevi danışmanlık görevlilerince yapılan çalışmalar KYK il müdürlüğünce talep edilen aralıklarla rapor halinde KYK il müdürlüğüne ve ayrıca aylık olarak il müftülüğüne (gençlik koordinatörlüğü) sunulacak, yine yapılan faaliyetler DHYS sistemine girilecektir.

 

(Not: Gerekli durumlarda 0312 295 7353 - 7649 Numaralı hatlar aranarak bilgi alınabilir.)

     

 

DİN HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ