TEVBE VE BERAT KANDİLİ
Yüce rabbimizin biz kullarına olan maddî ve manevî lütufları, İlâhî ikramları arasında mübarek geceler vardır. Bu gecelerden biri de Berat gecesidir. Berat ;günahlardan arınmak, Allah’ın affına , rahmetine kavuşmak, Allah katında berat etmek ve temize çıkmak demektir .Müslümanların kurtuluş gecesidir,
Hz. Peygamber(s.a.s) bu gece ile ilgili olarak şöyle buyurmuşlardır:
"Allah Teâlâ -rahmetiyle- Şaban ayının on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar." (Tirmizi, Savm, 39; lbn-i Mace, İkame, 191)
"Şaban ayının ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve tan yeri ağarana kadar, "Yok mu benden af dileyen, onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musîbete uğrayan ona âfiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle! der" (lbn-i Mace, İkâme, 191)
Hz. Aişe (r.a.) şöyle anlatır:
Peygamberimiz bir gece kalktı, namaz kıldı, Namazda secdeyi öyle uzattı ki, secdede öldü zannettim. Elimle ayağına dokununca kımıldadı. Sevindim ve yerime döndüm. Secdede şöyle dua ettiğini duydum:
"Allah’ım azabından affına, gadabından rızana sığınıyor, Senden yine Sana ilticâ ediyorum. Şânın yücedir. Sana yaptığım senâyı, Senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum. Sana gereği gibi ham- detmekten âcizim". Başını secdeden kaldırıp namazı bitirince:
-Ey Aişe, Allah’ın Rasülü haksızlık edecek mi sandın?
-Hayır, ey Allah’ın Rasülü! Allah’a yemin ederim ki böyle sanmadım. Ancak secdede uzun süre kaldığınız için öldünüz sandım, dedim. Bunun üzerine Hz. Peygamber:
-Bu gece hangi gecedir biliyor musun? Buyurdu. Ben:
- Allah ve Rasulü daha iyi bilir, dedim. Peygamberimiz:
- Bu gece Şaban ayının on beşinci gecesidir. Yüce Allah, bu gecede kullarına -rahmetiyle- tecelli ederek, af dileyenleri bağışlar, merhamet isteyenlere rahmet eder, içini kin bürümüş olanları ise kendi hallerine bırakır"(Münziri, Et-Terğîb ve’t-Terhîb, Beyrut, 1968, II, 119) buyurdu.
Bu gecenin beş özelliği vardır:
1) Bu gecede önemli işlerin seçimi ve ayırımı yapılır.
2) Bu geceyi ibadetle geçirenlere yardımcı olması amacıyla Allah tarafından melekler gönderilir.
3) Bu gece bağışlanma ve af gecesidir.
4) Bu gecede yapılan ibadetlerin fazileti çok büyüktür.
5) Bu gecede Peygamberimize şefaat yetkisinin tamamı verilmiştir. Bu yetkinin üçte biri Şaban'ın on üçüncü günü, üçte biri Şaban'ın on dördüncü günü, geri kalan üçte biri de Şaban'ın on beşinci günü verilmiştir.
Yukarıda zikredilen hadisleri göz önünde bulunduran İslâm bilginleri, Berat Cecesi’ni namaz kılarak, Kur’an-ı Kerim okuyarak tevbe istiğfar ve dua ederek geçirmenin sevaba ve günahların bağışlanmasına vesile olacağını belirtmişlerdir. Çünkü bu geceler fırsat gecesidir. Günahlarımız için nasuh tövbesi edebilirsek ve bir daha yaptığımız hatalara dönmezsek, Rabbimizin rızası doğrultusunda yaşarsak Rabbimizin bizlere nice müjdeleri vardır. Çünkü Berat Gecesi af ve mağfiret gecesidir.