23.11.2018

MEVLÎD-İ NEBÎ KONFERANSI

2018 Yılı Mevlîd-i Nebî Haftası münâsebetiyle Mudanya Müftülüğümüzce, Uğur Mumcu Kültür Merkezinde “Hz. Peygamberin Gençlik Dönemi ve Genç Sahabe Hayatlarından Örnekler” isimli konferans düzenlendi. Konuşmacı olarak Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürümüz Dr. Fatih KURT hocamızın teşrif ettiği program ve konferansa, Mudanya Kaymakamımız Sayın Faik Oktay SÖZER, Bursa İl Müftü Yardımcılarımız, İlçe Müftülerimiz, Kamu kurum ve kuruluşlarımızın çok değerli Amir ve Memurları, Siyasi Partilerin İlçe Başkanları ve temsilcileri, İl Genel Meclis Üyeleri, İlçe Belediye Meclis Üyeleri, Sanayici ve İş adamları, Muhtarlar, Dernek Başkanları, esnaf ve sanatkârlar, Müftülük Personelimizin yanı sıra liselerde okuyan sevgili gençlerimiz ve çok sayıda davetli iştirak etti.

Sunuculuğunu Mudanya Müftülük Memurumuz Rahim YILMAZ’ın yaptığı program; Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşının ardından Ulu Cami Müezzin Kayyımı Bilal AYDIN’ın Kur’ân-ı Kerim tilâvetiyle başladı.

Açış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Mudanya Müftümüz Sayın Ertuğran Mehmet SOYLU, Peygamber Efendimizin dünyayı teşriflerinin mîlâdî 1447. yıl dönümü münâsebetiyle düzenlenen Mevlîd-i Nebî programına iştiraklarinden dolayı tüm katılımcılara teşekkür etti. Konusu “Hz. Peygamber ve Gençlik” olarak belirlenen Mevlîd-i Nebî Haftasının dinimizin gençlere verdiği değeri anlamamıza vesile olmasını temenni ettiğini ifade etti. Gençliği bir hazine olarak değerlendiren SOYLU, İnsanlık insana, gençlik hepimize emânet! Allah bizleri; gençliğini, vatanını, milletini, dînini diyânetini bir emanet olarak görenlerden eylesin” diyerek konuşmasını tamamladı.

Selamlama konuşmasının ardından Diyanet İşleri Başkanlığımızın Mevlîd-i Nebî Haftası için hazırladığı “Hz. Peygamber ve Gençlik” temalı sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyon gösteriminden sonra Mudanya Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğrencilerinden Abdullah UZBEK, Peygamberimiz adına yazılan, “Canım Efendim” adlı şiiri okuyarak dinleyicilere duygu dolu anlar yaşattı.

Sinevizyon gösterimi ve şiir dinletisinin ardından ”Hz. Peygamberin Gençlik Dönemi ve Genç Sahabe Hayatlarından Örnekler” isimli konferansını vermek üzere Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürümüz Sayın Dr. Fatih KURT hocamız söz aldı. Sözlerine Peygamberlerin gençlik dönemleri hakkında bilgiler paylaşarak başlayan KURT, Ben batan/giden/terk eden ilah sevmem, istemem.” diyerek, tevhîde olan özlemini dile getiren Hz. İbrahim;  “Babacığım, emrolunduğun şeyi yap. İnşaallah beni sabredenlerden bulacaksın”  diyen Hz. İsmail, zindanı zinaya tercih eden Hz. Yusuf gibi gençlik erdemleriyle ön plana çıkmış olan peygamberleri örnek gösterdi. Gençlik yıllarından itibaren toplumda güvenilir olarak tanınan ve erdemliler cemiyetinin üyesi olan Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in hayatından da kesitler sundu.

Cahiliye toplumunu saadet toplumuna dönüştüren insanlar, gençler ordusuydu.

Peygamberliğinin ilk dönemlerinde Peygamberimize inananların büyük kısmının gençlerden oluştuğunu vurgulayarak, “Hz. Ali’nin Peygamberimize iman ettiği zamanki yaşı sadece on, Abdurrahman b. Avf, Sa’d b. Ebi Vakkas, Talha b. Ubeygullah’ın yaşları on yediydi. Habeş kralı karşısında İslam’ı, Müslümanları ve Efendimizi yiğitçe savunan Cafer b. Ebi Talib on yedi yaşında Müslüman oldu. Musab b. Umeyr on sekiz, Hz. Ömer yirmili yaşlardaydı.” diyen Fatih KURT, “İslam davasına omuz veren, İslam’ı şahlandıran, yaşanılan toplumu cahiliye toplumundan saadet toplumuna dönüştüren insanlar, gençler ordusuydu” ifadelerini kulandı.

Cenab-ı Allah’ın hâlik olma yanında mâlik olduğunu da gençlerimize öğretmeliyiz.

Günümüzde gençlerimizin karşı karşıya kaldığı ve zihnini karıştıran birçok zararlı akımla mücadele edebilmek için onlara sağlam bir Allah inancını anlatmanın yetişkinlerin ilk görevi olduğunu dile getiren KURT, “Cenab-ı Allah’ın hâlik olma yanında mâlik olduğunu, yeryüzünün sahibi olduğunu, rabbu-l âlemin olduğunu anlatmalıyız. Sadece ukba için değil, dünyada huzurlu ve mutlu olmak için nesillerimize sağlıklı ve doğru din eğitimi vermek ve yüce yaratıcıyı en güzel şekilde tanıtıp öğretmek zorundayız. Bunu yapmazsak farklı farklı zararlı akımlar, onları yanlış kanallardan besleyen, doyuran, dini duygularını istismar edip onları terörist olmaya kadar götüren insanlar, bizim gençliğimizin zihnini ve hayatını bulandırabilir” dedi.

Gençliğimiz, geleceğe umutla bakmamız için vazgeçemeyeceğimiz değerlerimizdir.

Varlığımızda gençlerimiz önemli bir yeri ve katkısı olduğunu söyleyerek, “İslam davasını şahlandırıp ayağa kaldıranlar gençlerdi, Anadolu’nun kapılarını bize açan Malazgirt ordusunda bulunanlar gençti, Konstantiniyye’yi İstanbul yapan Sultan Fatih gençti. İstiklal mücadelesinde Çanakkaleyi geçilmez yapanlar on yedilik gençlerdi, 15 Temmuz’da hain darbe girişimine karşı, bu milletin istiklali ve istikbali için canını ortaya koyanlar gençlerdi. Bugün de gerek sınır içinde gerek dışında vazife yaparak bayrağımızı, ezanımızı, namusumuzu teslim ettiğimiz Mehmetçiğimiz gençlerden oluşuyor” dedi.

Gençliğin toplumların değişmesine ve dönüşmesine tesirini daha iyi kavramamız gerektiğini hatırlatan KURT, “Mevlîd-İ Nebî haftası vesilesiyle çağımızın Abdullahlarını, çağımızın Talhalarını, yeniden hep beraber oluşturalım istiyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

Konferansın ardından Ulu Cami Müezzin Kayyımı Bilal AYDIN’ın şefliğinde, saz ve ses ekibi ile oluşturulan Mudanya Müftülüğü Tasavvuf Mûsıkîsi Koromuz sahne aldı. İcra edilen tasavvuf müziği konseri, okunan ezan ve mersiyeler dinleyenleri mest etti.

Salonu dolduran Hz. Peygamber sevdalıları, aydınlatıcı ve ufuk açıcı bilgiler edinmenin yanında zaman zaman duygu dolu anlar da yaşayarak dikkatli bir şekilde programı dinlediler.  Program, Müftülüğümüzce çıkışta verilen ikramlarla son buldu.