02.10.2020

Osmangazi Türbesinde Kur’an Tilaveti Başladı

Küçük bir beylikten cihan devletine giden sürecin temellerini atan Osman Gazi’nin türbesinde Kur’an tilaveti başlatıldı. Sancak Nöbeti sırasında aralıksız devam edecek olan Kur’an tilaveti, Bursa’nın 80’i aşkın hafızı tarafından Osman Gazi’nin kabrinin başında okunacak.
Bu yıl Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. Yıldönümü olan 11 Eylül’de, Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin kabri başında köklü bir devlet geleneği olan ‘Sancak Nöbeti’ törenle başlatılmış, Bursa Müftüsü İzani Turan da Osman Gazi Türbesi’nde Bursa’mızın nadide hafızları vasıtasıyla sürekli Kur’an-ı Kerim kıraati icra olunacağı müjdesini vermişti.
Bugün İl Müftüsü İzani Turan’ın yaptığı dualarla başlayan merasime Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İl Jandarma Alay Komutanı Tuğgeneral Hakan Saraç, İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan ve çok sayıda yetkili katıldı.
Bursa Valisi Yakup Canbolat konuyla ilgili olarak “Daha önce saygı nöbeti başlatmıştık. Bugün itibariyle de Kur’an-ı Kerim okunmasını da başlatıyoruz. Orhan Gazi Türbesine de sistem kuruldu. İleride teknik şartlar müsait olursa Bursa’daki diğer türbelere, I. Murat, Yıldırım kabirlerinde de bu tilaveti yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığına ve Bursa İl Müftülüğüne de böylesi hayırlı bir hizmete vesile olduklarından dolayı teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş “Bursa  Osmanlı’yı kuran şehir, Bursa ilk 6 padişahı bağrında barındıran bir şehir, Bursa ruhaniyetli bir şehir. Daha önce başlatılan saygı nöbeti bu mekana bu makama yaraşır bir uygulamaydı, şimdi de nöbet saatleri dahilinde Bursamızdaki 80 hafız hocamız Kur’an-ı Kerim tilaveti yapacaklar. Zaman içinde bu uygulamayı diğer türbelerimize de yansıtmak istiyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.
Bursa Müftüsü İzani Turan ise “Huzurlu bir kentte yaşıyoruz. Bu huzurlu kentin iklimine manevi yönden katkı sağlasın diye bu gün bu uygulamayı başlatıyoruz. Emeği olan yetkilililere teşekkür ediyorum. Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle de tüm din görevlilerimizin haftasını tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Program protokolün Osman Gazi Türbesi’nin ardından Organgazi Türbesini de ziyaret etmesiyle sona erdi.