12.11.2020

T.C.

CUMHURBAŞKANLIĞI

Diyanet İşleri Başkanlığı

Sayı     : E-78952281-774.02-797190                                                                                                              10.11.2020

Konu   : Yabancı Dil Kursları

DAĞITIM YERLERİNE

Başkanlığımız yurt dışı teşkilatında mevcut din hizmetleri müşavirlik ve ataşelikleri vasıtasıyla yurt dışında yaşayan vatandaş, soydaş ve dindaşlarımıza din hizmetlerini ulaştırmakta ve rehberlik etmekte olup, söz konusu hizmetler mahallinde mevcut dini idareler ile aynı amaca matuf olarak kurulmuş birlik, vakıf ve derneklerle yakın işbirliği içerisinde yürütülmektedir.

Bilindiği üzere yurt dışında işbirliği içerisinde faaliyet yürütülen mezkûr mahalli kuruluşların talepleri doğrultusunda, ihtiyaç duyulan din hizmetini ve gerektirdiği rehberlik faaliyetlerini ifa etmek üzere Başkanlığımız personeli arasından belirli kriterler çerçevesinde yapılan seçimle yurt dışında din görevlileri görevlendirilmektedir.

Söz konusu din hizmetleri ve rehberlik faaliyetlerini ifa konusunda Başkanlığımız personeli arasından yapılan görevlendirmelerde mahallinde duyulan memnuniyet daima dile getirilmiş, buna bağlı olarak gerçekleştirdikleri hizmetler ile birlikte personelimizin mesleki yetkinlikleri muhatapları tarafından daima övgüye mazhar olmuştur. Bunula birlikte, gençliğe yönelik din eğitimi ve din hizmeti sunumunda hızla değişen dünya şartları muvacehesinde yeni stratejiler belirlenmesine ihtiyaç duyulmaktadır.

Mevcut durumda mesleki yetkinliği haiz, görevlendirildiği ülkelerin sosyo-kültürel yapısını tanıyan, buna uygun hizmet üreten din görevlisinin, görev yaptığı ülkenin dilini de gerekli düzeyde konuşup gerek hizmet sunduğu cami cemaati ve dernek üyeleriyle, gerekse içe yaşadığı yerleşik komşularıyla iletişim kuracak düzeyde dil bilmesi önem arz etmektedir.

Başkanlığımızın Avrupa'dan Amerika'ya, Balkanlar'dan Asya Pasifik'e, Latin Amerika'dan Afrika’ya kadar yaygın bir coğrafyadan gelen taleplere karşılık verme çabası dikkate alındığında, bu coğrafyalarda istihdam için dil bilen nitelikli insan kaynağına duyduğu ihtiyacın önemi izahtan varestedir. Bu çerçevede yurt dışı din hizmetleri istihdamında ihtiyaç duyulan YDS veya uluslararası eşdeğerliği olan İngilizce ve Almanca başta olmak üzere Rusça, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Hollandaca, Çince, Japonca, Arnavutça, Boşnakça gibi dil belgelerine sahip personel kaynağı oluşturulması ve bunun için personelin teşvik edilmesi özel bir önem taşımaktadır.

Bununla beraber yurt dışı din görevlisi görevlendirmelerinde (Kısa Süreli / Uzun Süreli) ilgili ülkelerin  ‘vize verme'  şartları arasında  belli  seviyelerde  dil  bilgisi  sertifikasını şart koşuyor olmaları da yurt dışında din hizmeti vermeye aday personelimizin kendilerini bu yönde  yetiştirmelerini  gerekli  kılmaktadır.  Bu  nedenle  önümüzdeki  yılın  ilk  yarısında yapılması planlanan ‘Uzun Süreli Yurt Dışı Din Görevlisi Sınavı (BAOKK)', ‘Kısa Süreli Din Görevlisi Sınavı' ve buna bağlı olarak yurt dışı görevlendirmelerinde ‘Yabancı Dil Belgesi'ne sahip olmak başvuru ve görevlendirme şartları arasında yer alacaktır.

Gerek yurtiçi gerekse yurtdışı din hizmetlerinde personelimizin nitelik ve özgüvenine katkım sağlayacak olan yabancı dil öğrenimi konusunda; İl ve İlçe Müftülüklerimizin, Dini Yüksek İhtisas Eğitim Merkezi Müdürlükleri ile Eğitim Merkezi Müdürlüklerimizin mahallinde mevcut uzman öğreticiler ve Yabancı Dil Eğitim Merkezleri ile işbirliği tesis ederek personelimizi teşvik edici çalışmalar yapmalarının faydalı olacağı düşünülmektedir. Mahallinde kurs imkanı oluşturulamaması  durumunda  veya  kursa  gitme  imkanı  olmayan  personelimize  "Online Yabancı Dil Kursları" konusunda Genel Müdürlüğümüzce rehberlik edilecektir.

Bu itibarla ihtiyaç bulunan yabancı dilin türü, düzeyi ve süresi ile alakalı olarak yazımız ekinde belirtilen hususları dikkate alarak ilgili personelimizin teşvik edilmesi, mahallinde kurs imkânı bulunmadığı takdirde "Online Yabancı Dil Kursları" kapsamında rehberlik için personelimizin Genel Müdürlüğümüzle irtibatının sağlanması hususlarında bilgilerini ve gereğini rica ederim.

Prof. Dr. Ali ERBAŞ

Diyanet İşleri Başkanı